Start

 "És szárazon menének az Izráel
fiai a tenger közepébe, a vizek 
pedig kőfal gyanánt valának nékik 
jobbkezök és balkezök felől."

                           Mózes II. 14,22  (Károli Gáspár fordítása)



Hello Mindenki!


A továbbiakban ez lesz majd a hajózós blogom ha végre kijutok! Yey! :D Mint tudjátok hamarosan egy óceánjáró hajó legénységének tagja leszek ha addig el nem üt egy Ikarusz.
Szerencsére végigküzdöttem magam minden akadályon, maga a meló elintézése sem volt sétagalopp.
Ebben a bejegyzésben a munka eléréséhez szükséges alapokat írom, valamint hogy én miképp jutottam végig ezeken. Aki esetleg érdeklődik, ezáltal teljes képet kaphat egy ilyen munkáról, megismerheti az akadályokat, és hogy miképp is hozható ez össze. Jó olvasást mindenkinek aki meghallgat! :)


 Jómagam a Carnival Cruise Lines társaságnak fogok dolgozni. Maga a cég Miami-i, és Londoni központtal rendelkezik, 72'-ben alapították. 85 hajójuk van világszerte, és még 20 ami nem személyszállítással foglalkozik. A saját kiskönyvük szerint minden pillanatban legalább 200.000 ember utazik velük. Több mint 65.000 embert foglalkoztatnak, magát a legénységet pedig ha jól emlékszem több mint 80 országból szedik össze. Elég változatos, bár állítólag a főnökök csak indiaiak és olaszok.
Egy ilyen nyaraló hajó kb. 3000 utast és 900 fő legénységet szállít. Egy halom étkezde, bár és minden jó van rajta. Vicces fantázia neveik vannak ezeknek a „Fun Ship”-eknek, olyan mint pl: Fantasy, Extasy, Magic, Liberty. Én a Sensation-ra megyek ha minden igaz.
Ez a Miami-tól északra levő Port Canaveral-ból indul majd és 5 napos utakat tesz meg: a Bahamákra Nassau városába, és vissza. Ez az amerikaiaknak kb 200 dollárba kerül, tehát alapvetően egy occsó útról van szó. Ezzel kapcsolatban egy kedves csaj világosított fel, akivel az orvosin találkoztam. Ő már az 5. alkalommal megy ki. Az ő szavai szerint, mivelhogy nem a legdrágább legelitebb társaságról van szó, hiába csillog-villog a sokemeletes luxushajó, alapvetően "a legótvarabb hamburgerzabáló amcsikat" szállítja. Hát majd meglátjuk. :D
Pozícióm szerint Assistant Waiter leszek, ez azt jelenti, hogy egy pincérnek segédkezek, illetve terítek, pakolok, felszolgálok.



Nagyjából május-június körül született meg az ötlet, és akkor még egyáltalán nem voltam biztos a dolgomban. Először el kellett kezdenem egy segédpincér képzést. Én az ICTC társasággal kezdtem meg az ügyet ( http://hajopincer.hu/ ). Ők csak az oktatással foglalkoznak, ám összekötnek a Duna Rapszódia kft.-vel, aki pedig segít elkerülni majd az egyik hajós cég állásinterjújára. Nyílván több ilyen cég is van, sőt folyami hajón vagy akár külföldi szállodában is el tudnak helyezni.
Az ICTC angol képzést is tud biztosítani, ám ha úgy érzed képes vagy a Marlins tesztet megcsinálni, akkor ezt nyílván nem érdemes fizetni. ( ha van középfokú nyelvvizsgád és tudsz beszélni is, akkor simán megy).
Hogy miből áll egy ilyen gyakorlati pincérképzés? Hát ez engem is érdekelt, főleg hogy egy hivatásos pincér 3 évig tanul, mi nekünk pedig 30 kötelező óra volt (10 alkalom, alkalmanként 3 óra)... nah mindegy. Ez idő alatt egyébként megtanultam: szabályszerűen teríteni (tányértávolság, sorrendek, evőeszközök és elhelyezésük, pohársorrend, szalvétahajtogatás, tányércipelés), ételfajtákat és kiegészítőiket, borkínálás alapjait, minden létező alkoholos ital elkészítési módját, felszolgálását, pohárfajtáikat, alapvető koktélokat, felszolgálási módokat országok, étkezési fajták, és étkezési időpontok szerint, és így tovább. Egyébként a füzetemben mindez kb. 20 oldal volt tehát egyetem után egész laza. Egy fél napot tanultam rá. Hozzátenném hogy pár napja volt a vizsga és mivel ez az egész biznisz több mint 80.000 forint volt nyilván mind megkaptuk a papírt ha tanultunk ha nem. :D

A képzés közben már elkezdődhet a felvételi eljárás. Állásinterjú általában tavasszal és ősszel van. Ekkor jön egy amerikai HR-es és mindenkit leinterjúztat fejenként egy 5 perc alatt. Előtte azonban a Marlins vizsgát – ami egyébként a minden nemzetközi tengerésznek kötelező angol készségeket méri - le kell tenni. Ez egy számítógép előtt megírtható vizsga, kicsit a mostani kresszvizsgákhoz hasonlított. Klikkelj a jó megoldásra jellegű. A papírt a megoldást követően ott helyben megkapja az ember. 60% kell a segédpincéreknek, 80% a bárosoknak. Nekem 89%-lett, mert elszúrtam a reeding-em :D
Az állásinterjún a - mi esetünkben indiai - pasas feltesz pár kérdést. Miért épp a hajózás? Mit dolgoztál eddig? Mik a terveid? stb. Nekünk azt mondták hogy kedves a bácsi - erre köcsög volt. Gondolom stresszelni akart minket, mivelhogy a vidám mosoly a felvétel alapkövetelménye. Fancsali faszokat nem vesznek fel, ez Amarika. Smile or eat shit bitches. Két dolgot néznek, az egyik az angol élő beszéd értése, a másik a "profile". Magyarul: Ha tudsz válaszolni és jópofa vagy felvesznek. Nálunk 2-3 ember nem felelt csak meg kb 30-ból.

Ezt követően kapsz egy papírt, hogy megfeleltél, és a jövőbeli pozíciód meg a fizetésed összege is rajta van. Következik a várakozás...



Pár hétre rá felhívnak és szólnak hogy megjött a szerződésed - szal menj be az irodába -esetemben a Duna Rapszódia - hallgass meg egy tájékoztatást és vidd magaddal a repjegy árát. Ezt előre megveszik. Kb 200.000 forint hiszen egy speciális jegyről van szó, ami az utolsó nap este is módosítható vagy visszaváltható vész esetén.

A tájékoztatón megkapod a szerződést másolatokkal, adatokkal, mindennel együtt. Benne van a hajód regszáma, a szálloda neve és címe ahol ideiglenes szállást kapsz amíg hajóra tesznek, a jövőbeli nyugdíjterv ha 10 évig ott maradnál szal MINDEN.
Itt elmondják. hogy miképp tudod rendezni a két utolsó dolgot: az átkos orvosit és a vizumot.


Az orvosira a hajós cég által elfogadott egyetlen doktorhoz tudsz csak elmenni. Ő a Repülési, Hajózási és Tengerészeti Egészségügyi Központban található ( a Gyáli úton van, a Merényi Gusztáv kórházban, Nagyvárad térhez közel). Itt minden pilóta és tengerész vár a két évenként kötelező egészségügyijére, a jelenleg mindenható dokibácsinál. Halál kész! - ez volt a legrosszabb.
Maga az eljárás rengeteg TB által nem finanszírozott vizsgálatból áll. Kedvencem az volt mikor az alap alkalmasságin voltam. Ez az első vizsgálat. Hajolj le, hajolj fel, feküdj le, ugrálj, hallgatózz stb. Megnéznek mindenhonnan minden műszerrel mivel az amerikaiak gondolnak a perelhetőségre is. Pl a dokibácsi megnézi ropog-e a térded. Miért is? Példa: Elmész a hajóra, majd aztán bepereled a céget hogy a munka során elbaszódott a térded. Nah így ezt nem tudod megcsinálni, csak ha tényleg ott baszódott el. Háhá! Nah ez a vizsgálat 3 perc volt és 18.000 forint. Bizony.
Ezen kívül: két székletminta meg egy pisi, vérvétel, vérnyomásmérés, tüdőszűrő, magasság, súly, amit akarsz, plusz egy halom papír.
Ezek után ügyesen át kell menned a kezedben a mintákkal a fél városon (Bizony! a kezedben egy kémcső vérrel meg a kis kaksikkal) amiket beviszel az ANTSZ-hez. Ezután meg még egy szurit is kapsz kanyaró, rubeola meg mumsz ellen.
Az eredmények megjönnek 1 hét alatt - és kiderül hogy van e hepatitiszed, bélbajod, aids-ed vagy bármi.
Fontos: Kizáró feltétel lehet pl a 140 fölötti vérnyomás, magas vérsűrűség, hepatitisz, vagy komolyabb műtétek. Emlékezzetek: 80 országból jövünk egy halom munkás, így hát megtehetik hogy válogatósak.

Az eredményeket ezeket követően elfaxoltatod a Duna Rapszódiában és ha az amcsik visszaigazolnak mehetsz vizumért. Előtte az MKB-ban kell befizetni a vizum díját a nagykövetségnek (140$), és a bizonylatot vinni kell.

Az amerikai nagykövetségre nem tudsz csak úgy bemenni, hisz terrorista veszély van ugyebár. A Duna Rapszódiások foglalnak időpontot neked, besétálsz reggel álmos fejjel kv-s lehelettel és keresztülmész a biztonsági ellenőrzéseken. Én majdnem egy órát vártam, és rá kellett jönnöm, hogy csak nekem lesz egyszerű dolgom. Mindenki aki ott volt egy halom ideig nyökögött a konzulnak az Amerikában élő fél családjáról meg hogy miért és meddig is akar kint lenni - én pedig mindent hallottam, mert egy pici teremben történik a dolog, ahol a várót és a konzul pultját csak egy paraván választja el. Itt könnyen átmentem, hisz nagy cég a Carnival, jók a referenciák. Nem is kellett angolul beszélnem mert az egyébként tipikus new york-i bikasimogató tőzsdés külsejű pasas alapból hibátlan magyarral szólított meg. Újlenyomat, pár kérdés a céljaimról és már el is vette az útlevelem. Következő nap reggel mikor a vonaton voltam már hívott is a futárszolgálat hogy megérkeztek Nagykanizsára hozzánk az útlevelemmel. Hát ez aztán gyors intézkedés.


Utolsó lépésben pedig levizsgáztam pincérkedésből. Nem volt egy nehéz kör. Hozzáteszem titkon, kiderítettem hogy a pincéri papír nem követelmény a munkához, mert a munkánk első két hete amúgy is oktatás. Volt is emiatt egy kis beszélgetésem az ügyvezetővel... hehe. Nah mindegy, ettől függetlenül mindenkinek ajánlom. Fontos az ügyintézéskor és hát elég hasznos is ha nem bután mész ki.
Cognac-okat húztam meg a swájci felszolgálás alapjait. Plusz terítettem egy asztalt. 10 perc. 5-ös.

A jövőt tekintve, Október 5.-én indul a gépem reggel, Párizsban átszállok. Mire megérkezek Miami-ba otthon 20.00 ott pedig 14:30 lesz. Vicces :D
Első körben egyedül el kell jutnom egy Chateu Bleau nevű szállodába, ahol ki lesz függesztve, hogy melyik hajón fogok utazni, mikor indul, és mikor jönnek értem busszal. Merthogy az a hajó amit a szerződésedben megjelölnek csak egy előleg, állítólag ott helyben dől el minden. Elvileg egy 2-3 napot a szállodában töltök amíg lefixálják melyik hajóval is megyek, addig felfedezem Miami-t. Meg igyekszem írni a blogra.

Nah de ez még a jövő. A következő bejegyzésben írok pár személyesebb dolgot is, saját magamról meg az utamról. Most viszont itt álljon íme egy összesítés az utazás költségeiről, hogy kellően realista legyek. Hozzáteszem ezt erőn felül fizette ki a családom, így az első kiutam során fontos lesz hogy megtérüljenek a költségek, beleszokjak a melóba, fejlődjek és legközelebb már pluszban, magasabb beosztásban mehessek ki.

Gyakorlati pincérképzés: 69.000-
Picérvizsga: 15.000-
Marlins vizsga és Állásinterjú: 20.000-
Repülőjegy: kb. 200.000-
Orvosi Vizsgálat: kb. 70.000-
Vízum: $140 (kb 26.000)
Ajánlott költőpénz kiutazáshoz: $200 (kb 40.000-)
(plusz: esetleges utazgatások a papírokért, stb)
Összesen: kb 440.000 ft.-

(Titkon elárulom, nekem az elején azt mondták, max olyan 280.000 lesz :D)

Jók legyetek!
Rics 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bábel Tornya

Pirates Code